İçinde yaşadığımız dünyanın en çarpıcı özelliği belki de değişimin baş döndürücü hızıdır. Teknoloji ile birlikte insan hayatını doğrudan ilgilendiren tüm alanlar da hızla değişmekte, bununla birlikte toplumsal dönüşümler de şaşırtıcı bir şiddet ve hızla ortaya çıkmaktadır. Yaşar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi günümüzün hızla değişen insan-toplum ilişkilerine ayak uyduracak bir yaklaşım doğrultusunda ortaya çıkmıştır.
Yaşar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, bilim ve eğitim faaliyetlerinde insanı içinde yaşadığı toplumla birlikte ön plana çıkaran yaklaşımları benimseyen bir yapıdır. İnsan ve topluma ilişkin bilimsel alanları disiplinler arası bir bakış açısıyla irdelemeyi ve öğrencilerine hızla değişen dünyanın dinamiklerini anlama ve kavrama becerisi sunmayı hedeflemektedir. Fakültemiz, Psikoloji, Uluslararası İlişkiler, İngiliz Dili ve Edebiyatı ve Mütercim Tercümanlık bölümlerinden oluşmaktadır.
İnsan akıl ve davranışlarını, biyolojik, deneysel, bilişsel, sosyal ve gelişimsel açılardan bilimsel yöntemlerle inceleyen Psikoloji bilimi, deneysel yaklaşımlar, beyin görüntüleme, tek hücre fizyolojisi gibi yöntemlerle bir doğa bilimi olarak tanımlanabilirken aynı zamanda insanın toplum içindeki yerini araştıran bir sosyal bilimdir. Böyle olduğu için siyasetten ekonomiye, gruplar arası çatışmalardan örgüt davranışlarına kadar birçok toplumsal olguyu ilgilendiren temel bir alandır. Dolayısıyla bir doğa bilimi olduğu kadar aynı zamanda bir sosyal bilim olan psikolojinin diğer toplum bilimleriyle ortak bilim ve eğitim faaliyetlerinde bulunması son derece önemli ve kaçınılmazdır. Psikolojinin siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, dil bilimi, felsefe, edebiyat gibi çok çeşitli alanlarla doğrudan ilişkisi vardır.
Siyaset biliminin bir ana bilim dalı olan Uluslararası İlişkiler, özellikle 20.yy’ın ikinci yarısından itibaren ayrı bir bilim dalı olarak gelişimini sürdürmüştür. Küresel sistemin dinamiklerini disiplinler arası bir bakış açısı, uluslararası ilişkilerin temel ilkeleri ve analitik düşünceyle irdelemeyi hedefleyen bir bilim dalı olarak Uluslararası İlişkiler, ekonomik, siyasi ve sosyal gelişmelerden diplomatik ilişkilere ve bu ilişkilerin tarihsel süreçlerine kadar birçok olay, olgu ve sorunu siyaset biliminin temel ilkeleriyle birlikte, sosyoloji, psikoloji, felsefe, antropoloji ve tarih gibi bilim dallarından beslenerek analiz edebilen, çok yönlü bir bakış açısı ile kavrama ve değerlendirme becerisine sahip insan kaynağını yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Günümüzde uluslararası ilişkiler, sadece ülkeler arasında değil, toplumlar, sivil toplum örgütleri, bireyler ve uluslar-üstü aktörler arasındaki ilişkileri ve gelişmeleri de kapsamaktadır. Uluslararası İlişkiler Bölümü, bu çok katmanlı ilişkiler ağını küresel düzlemde çözümleyebilen, dış ve iç politika hakkında gerekli bilgi ve beceriye sahip, uluslararası ilişkilerde kavramsal çerçeve ve kuramsal yaklaşımlara hâkim, disiplinler arası araştırmalar yürütebilen, alanında uzmanlaşmış, analitik düşünebilen, küreselleşme sürecinin dinamiklerine uyum sağlayabilen, ülkemizin rekabet ve temsil gücünü artırabilecek donanıma sahip öğrenciler yetiştirilmesini amaçlamaktadır. Bu nedenle, sosyoloji, felsefe, psikoloji ve siyaset bilimi gibi insan ve toplum bilimlerinin kapsadığı bilim dallarıyla organik bağı bulunan ve disiplinler arası niteliği ön planda olan Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün oluşturulması İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi içinde yer almasının en önemli nedenidir.
Bir temel bilim olmanın yanında, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilimi, İnsan Bilimlerinin diğer alanlarıyla çok yakın bir temas halindedir. Tarihsel olarak, İngiliz Filolojisi özellikle Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Siyaset Bilimi ve Tarih alanlarıyla bağlantılı olarak gelişmiştir. Son otuz senedir İngiliz Filolojisi kapsamında yapılan kültürel çalışmaların yükselişiyle birlikte bu disiplinler arasındaki bağlar giderek güçlenmiştir. Bu gelişmeyle birlikte, dil ve edebiyat öğrencilerinin, çalıştıkları metinlerin daha kapsamlı toplumsal ve kültürel yapılarla olan ilişkilerini irdelemeleri de beklenmektedir. İngiliz Dili ve Edebiyatı Lisans Programı müfredatı günümüzün edebiyat çalışmalarının milli edebiyat sınırları ötesinde, karşılaştırmalı bir şekilde yürütülmekte olduğu gerçeğini dikkate almaktadır. Yaşar Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü İnsan Bilimleri Fakültesinde büyük bir önem taşıyacak sosyoloji, psikoloji, uluslararası kültür çalışmaları, felsefe ve siyasal düşünce gibi bilimsel alanlarla iç içe bir oluşumdur.
Toplum bilimlerinin bir alt dalı olan Çeviribilim farklı disiplinlerle ilişki içindedir. Çeviri eyleminin dilbilimsel metin çözümlemeden öte, kültürlerarası bir iletişim olarak algılanmasıyla beraber disiplinin diğer toplum bilimleriyle olan ilişkisi artmıştır. Çeviri, hem uygulama hem de kuramsal alanda sosyoloji, psikoloji ve kültür tarihi gibi alanlarla yakın ilişkisinden dolayı İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer almaktadır.